Calciu
Calciul este un mineral inmagazinat in special in tesutul osos. Calciul se ataseaza de oase prin intermediul celulelor denumite osteoblaste si este inlaturat de pe oase de catre osteoclaste. Calciul reprezinta un element esential in asigurarea sanatatii oaselor, jucand de asemenea un rol important in activitatea muschilor, a inimii, intretinerea sistemului nervos, precum si in coagularea normala a sangelui jogos casino online.
Produsele lactate, precum si unele legume verzi cu frunze (broccoli, varza), somonul, molustele comestibile, stridiile, mancarurile imbogatite cu calciu si branza tofu sunt surse importante de calciu. Cantitatea necesara de calciu pentru functionarea normala a organismului este de 1200 mg/zi (echivalentul a patru pahare cu lapte) pentru barbati si femei de peste 51 de ani; 1000 mg/zi pentru adulti cu varsta cuprinsa in intervalul 19-50 de ani, si 1300 mg/zi pentru copii cu varsta intre 9 si 18 ani. Doza maxima acceptabila de calciu 2.5 grame/zi.