Papadia

Papadia (Taraxacum officinale) este o planta foarte raspandita. Are o radacina carnoasa in forma de tarus (pivotanta), putin ramificata, ajungand uneori pana la 20 cm lungime, cu un rizom scurt, de multe ori avand mai multe capete. Frunzele sunt lunguiete, asezate in forma de rozeta, cu marginile divizate in lobi mari, neegali si cu varful triunhiular ascutit. Din mijlocul rozetei de frunze apare tulpina florifera, goala la interior, rosietica la baza, purtand la partea superioara un capitul floral de culoare galbena, format numai din flori ligulate. Intreaga planta contine un suc laptos (latex) de culoare alba. Infloreste incepand cu luna aprilie pana in septembrie. Creste pretutindeni din regiunea de ses pana in cea muntoasa, prin fanete, locuri necultivate, la marginea drumurilor etc jogos casino online.

Recoltare si preparare: De la papadie se folosesc planta intreaga, frunzele si radacinile. Planta intreaga impreuna cu radacinile se scoate din pamant, primavara inainte de inflorire. In aceasta perioada papadia are cea mai mare cantitate de latex. Frunzele se recolteaza primavara. In acesta perioada ele au cantitatea cea mai mare de principii acrive. Radacina se recolteaza incepand cu luna iulie pana toamna tarziu Bonus Fara Depunere

Planta intreaga, frunzele si radacinile se usuca pe cale naturala, intinse in straturi subtiri. Radacinile se pot usca si la soare. In cazul uscarii pe cale artificiala, temperatura nu va depasi 40-50 grade C. Din 5,5-6,5 kg planta intreaga, 6-9 kg frunze, 4-5 kg radacini proaspete, se obtine 1 kg produs uscat.

Folosire: Papadia se foloseste in bolile de ficat si pentru marirea poftei de mancare. Intern: hipoacidifiant, laxativ, coleretic, diuretic, venotonic, colagog.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.
Sunteti de acord cu modificarea examenului de rezidentiat propusa de ministrul Sanatatii?
Da
40%
Nu
60%
Total voturi: 5