Catina

Catina (Hippophae rhamnoides) este un arbust cu aspect albicios datorita perilor stelati cu care este acoperita intreaga planta, prezentand spini si multe ramificatii. Frunzele sunt dispuse altern, liniare, avand o singura nervura. Ele sunt glabre pe fata superioara si de un verde albicios pe cea inferioara, argintii si acoperite cu solzi ruginii. Florile sunt de culoare galbena-ruginie, mici. Fructele sunt rotunde sau ovuide, de culoare galben-portocalie. Infloreste in lunile aprilie-mai. Creste in masa pe albia raurilor, in locuri stancoase si abrupte din regiunea deluroasa.

Recoltare si preparare: Culegerea fructelor incepe in luna august si se cotinua pana la primul inghet.La inceputul maturizarii ele au cantitatea cea mai mare de vitamina C. Congelarea: Fructele se racesc la o temperatura de 2 grade C, dupa care se gongeleaza la temperaturi de -35 - -40 grade C.
In vederea conservarii vitaminei C, fructele de catina se usuca numai pe cale artificiala, la o temperatura de 70-80 grade C. Din 4-5 kg fructe proaspete, se obtine 1 kg produs uscat.

Folosire:

Fructele de catina se folosesc sub forma de ceai, sirop, marmelade, gemuri, dulceata in bolile datorate lipsei de vitamine. Intern: aport important de vitamine, antidiareic, antiinflamator gastric, antiinflamator pulmonar.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.
Sunteti de acord cu modificarea examenului de rezidentiat propusa de ministrul Sanatatii?
Da
40%
Nu
60%
Total voturi: 5