Stiri
Tu cat dioxid de carbon produci in fiecare zi?
General Electric a lansat o aplicatie care masoara nivelul de CO2 generat de activitatile noastre de zi cu zi.
Aplicatia, „How Much CO2 is created by” („Cat CO2 este generat de...”), este online si prezinta echivalentul in emisii de dioxid de carbon pentru cele mai frecvente activitati zilnice, pe baza carora se poate face apoi un clasament personal. Astfel, spre exemplu se poate observa ca folosirea Facebook-ului este mai putin poluanta decat convorbirile pe Skype jogos casino online.
Reglementari privind centrle de permanenta
Guvernul României a aprobat prevederea potrivit căreia medicii de familie vor avea obligaţia de a asigura continuitatea asistenţei medicale primare în centrele de permanenţă, în afara programului de lucru şi în zilelele de sărbători legale
La propunerea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat Ordonanţa pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă
Noi reguli privind organizarea concursului de Rezidenţiat
A fost aprobată de către Guvern Ordonanţa pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului Nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea Rezidenţiatului Bonus Fara Depunere
Actul normativ introduce 3 prevederi importante în ceea ce priveşte organizarea concursului de Rezidenţiat, precum şi posibilitatea tinerilor medici de a exercita profesia pentru care s-au pregătit. Astfel:
Noi reglementari pentru depistarea precoce a autismului
Ministerul Sanatatii reglementeaza serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate, anunta un comunicat al institutiei.
In premiera, vor fi decontate de catre casele de asigurari de sanatate atat serviciile specializate de depistare activa precoce, cat si tratamentul medicamentos necesar.
Acord romano-turc in domeniul medical
Ministrul sanatatii din Romania, Cseke Attila, și prof. dr. Recep Akdag, ministrul sanatatii din Turcia, au convenit demararea unei colaborari pe mai multe domenii de activitate, in special pentru implementarea sistemul de plată diferentiata a personalului medical in functie de performanta, pe care Romania doreste sa il introduca in acest an, domeniu in care Turcia a inregistrat progrese semnificative in ultimii ani.
3% din bugetul local trebuie sa mearga la sanatate
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, propune autoritatilor locale sa repartizeze minimum 3% din bugetul local pentru unitatile sanitare pe care le-au preluat anul trecut
"Solicit autoritatilor locale ca, acum, la inceput de an, cand sunt aprobate si repartizate bugetele locale, sa aloce cel puţin 3% din fonduri pentru unitatile sanitare preluate. Autoritatile locale trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa constientizeze ca au obligatia de a se implica in gestionarea sistemului sanitar la nivel de comunitate.
Drept de practica limitat, inainte de Rezidentiat
Medicii tineri vor avea posibilitatea de a se angaja intr-o unitate sanitara chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat, daca un proiect al Ministerului Sanatatii va fi adoptat.
Proiectul se afla in dezbatere publica, pe pagina web www.ms.ro, la sectiunea Transparenta Decizionala, sub denumirea de proiect de Ordonanta de modificare si completare a Ordonantei nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea Rezidentiatului.
Proceduri standardizate pentru asistente si moase
Incepand din 2011, asistentii medicali si moasele vor lucra dupa proceduri de practica standardizate. Proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurilor de practica pentru asistenti medicali generalisti si moase, elaborat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali a fost transmis Ministerului Sanatatii si se afla in dezbatere publica pe pagina web, www.ms.ro, la sectiunea Transparenta Decizionala.
Doua spitale din Bihor vor fi desfiintate
Guvernul Romaniei a aprobat o hotarare privind desfiintarea si reorganizarea unor unitati sanitare din judetul Bihor. Conform hotararii, vor fi desfiintate Spitalul de Pneumoftiziologe Oradea si a Spitalul de Neurologie si Psihiatrie Oradea, unitati ale caror management a fost preluat de Consiliul Local Oradea.
Cele doua sectii de spitale vor functiona fara personalitate juridica in structura Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea, anunta un comunicat al Ministerului Sanatatii.