29 octombrie, Ziua Mondiala a Psoriazisului

Bucureşti, 29 octombrie 2010.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului, Asociaţia Medicală Română a organizat o conferinţă de presă dedicată acestei afecțiuni, în care renumiți medici specialişti dermatologi au atras atenţia asupra cauzelor, factorilor declanșatori, dar și asupra impactului pe care psoriazisul îl are asupra bolnavilor la nivel fizic, emoţional şi social jogos casino online.

La eveniment au fost prezenți atât medici specialiști din toată țara – G-ral (r) Prof. Dr. Ioan Nedelcu, Prof. Dr. Constantin Ionescu – Târgoviște, Dr. Valentin Pop, Prof. Dr. Virgil Feier, Prof. Dr. Rodica Cosgarea, Prof. Dr. Alexandru Tătaru, Prof. Dr. Alexandru Oanta, Prof. Dr. George Sorin Țiplică, Prof. Dr. Caius Solovan, Conf. Dr. Laura Solovastru, Conf. Dr. Silviu Morariu, Conf. Virgil Pătrașcu, Conf. Dr. Floare Sarac, Dr. Gheorghe Nicola, Dr. Ilarie Brihan, Dr. Magda Constantin, cât și reprezentanți din partea Asociației Bolnavilor Psoriazis – D-na Rozalia Lapadat, care au vorbit celor prezenți despre presiunile sociale la care sunt suspuși bolnavii de psoriazis și despre cele mai noi metode de tratament Bonus Fara Depunere

“Tratamentul în psoriazis este unul complex și de durată, presupune atât medicație cât și o îngrijire atentă, suport din partea familiei și a prietenilor pacientului afectat de psoriazis. Se recomandă inclusiv rolul unui psiholog care să-l învețe pe pacient cum să-și rezolve situațiile conflictuale și cum să evite stresul. Psoriazisul nu este contagios, dar este neplăcut. Gândiți-vă că în primul contact pe care îl ai cu cineva vezi înfățișarea, pielea, și sunt mulți cei care văzând aceste scuame, au o reținere, o teamă. O persoană cu psoriazis respinsă de partener sau izolată de colegii de serviciu intră într-un cerc vicios. Aceste leziuni care se văd aduc un cortegiu de suferințe psihice care fac ca pacientul cu psoriazis să-și piardă frecvent stima de sine. Pe de altă parte, stresul declanșează alte suferințe și toate acestea îl vor face mult mai puțin apt de competiție” declară Profesor Doctor Ioan Nedelcu.

Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică ce presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi în zonele de extensie (coate și genunchi). În lume, există peste 125 de milioane de bolnavi de psoriazis, iar în România 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală. Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate sau severe, determinând un puternic disconfort fizic și un stress psiho-social sever ce are în final un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului. Deși cauzele apariției acestei afecțiuni nu sunt pe deplin elucidate, de-a lungul timpului s-au observat o serie de factori care conduc la declanșarea bolii - stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factorii ambientali (clima rece și uscată), infecţiile și chiar anumite medicamente.

Tratamentul în formele ușoare de psoriazis constă în aplicarea unor unguente pe zonele afectate. Pentru cazurile severe există un tratament modern – terapia biologică injectabilă, ce acţionează la nivel imunologic, întrerupând astfel lanţul de evenimente care provoacă şi întreţin erupţia de pe piele. Din octombrie 2008, și pacienții din România pot beneficia în mod gratuit de acest tratament, dacă sunt asigurați medical.

Ziua Mondială a Psoriazisului
Concepută în 2003 de pacienţi pentru pacienţi, Ziua Mondială a Psoriazisului reuneşte anual eforturile asociaţiilor acestora de a semnala tuturor importanţa acestei afecţiuni, severitatea ei, impactul medical, economic şi social implicit şi de a îmbunătăţi întelegerea acestei boli de către forurile sanitare autorizate, pacienţi şi comunitatea medicală.
Ziua Mondială a Psoriazisului îşi propune realizarea câtorva scopuri bine definite: sprijinirea pacienţilor de pretutindeni pentru a-şi recunoaşte şi accepta mai uşor boala; educarea publicului larg pentru a conştientiza lipsa de contagiozitate a acestei afecţiuni şi îndepărtarea comportamentului discriminativ asupra acestor pacienţi; sensibilizarea factorilor decizionali (guvern, casa de asigurări, medici) pentru a facilita accesul acestor bolnavi la terapiile moderne eficiente pentru psoriazis; furnizarea unei platforme – vocea pacientului prin care să se facă auzite nevoile și dorinţele acestuia.

Asociaţia Medicală Română

Asociaţia Medicală Română (AMR) a fost prima formă de asociere a medicilor din România, fondată în 1857 de către Nicolae Kretzulescu, Gheorghe Polizu şi Carol Davila.

Educaţia continuă a medicilor şi a pacienţilor constituie şi astăzi o prioritate pentru AMR. Numeroase asociaţii naţionale medicale de profil sunt afiliate la AMR şi desfăşoară în comun acţiuni ce vizează sănătatea generală a populaţie: acţiuni în sprijinul pacientului suferind de diabet zaharat dezvoltate de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi acţiuni pentru depistarea precoce a cancerului de piele realizate sub egida Societăţii Române de Dermatologie.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați:
Andra Gherasim, Account Executive IMAGE PR
; 0740.206.489

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.
Sunteti de acord cu modificarea examenului de rezidentiat propusa de ministrul Sanatatii?
Da
40%
Nu
60%
Total voturi: 5