Afatinib (BIBW 2992*) tripleaza perioada pana la progresia cancerului pulmonar, in studiul de faza III

Deşi nu prelungeşte supravieţuirea generală în studiul LUX Lung 1, noile date confirmă eficacitatea şi beneficiile clinice în cazul cancerului pulmonar non-micro celular avansat

Milano, Italia, Ingelheim, Germania – octombrie 2010 – Boehringer Ingelheim a anunţat recent rezultatele promiţătoare din două studii clinice cu afatinib (BIBW 2992), molecula investigată în tratamentul cancerului, date prezentate la cel de-al 34-lea Congres al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO) desfășurat în Milano, Italia. Rezultatele studiului LUX-Lung 1 sugerează că afatinib - BIBW 2992 este foarte activ în cazul pacienţilor ce suferă de cancer pulmonar non-micro celular (NSCLC) în stadiu avansat1, în timp ce în studiul de fază II LUX-Lung 2 afatinib a demonstrat o activitate încurajatoare în cazul pacienţilor cu NSCLC avansat care au suferit mutaţii ale receptorului factorului epidermal de creștere (EGFR).
Afatinib, administrat sub formă de comprimat, este un inhibitor de nouă generație care țintește receptorul factorului epidermal de creștere (EGFR) și fragmentul tirozin-kinazic (TK) al receptorului uman epidermal 2 (HER2), iar spre deosebire de prima generaţie de inhibitori TK, se leagă ireversibil de EGFR/HER2. Molecula este în curs de cercetare pentru mai multe tipuri de tumori solide.
Studiul LUX-Lung 1 (faza II b/III) a comparat afatinib cu placebo pe o populație de 580 de pacienţi cu NSCLC în stadiu avansat, a căror boală a progresat după ce au fost supuşi chimioterapiei şi ulterior unui inhibitor de primă generație al tirozin-kinazei EGFR (gefitinib sau erlotinib) – rezultatele au arătat că:
Deşi studiul LUX-Lung 1 nu a îndeplinit obiectivul primar de prelungire a supravieţuirii generale, afatinib a extins semnificativ durata de timp până la progresia tumorii; mai precis, a condus la o triplare a acestei durate (progression-free survival – PFS, obiectiv cheie secundar) de la 1,1 luni la 3,3 luni, comparativ cu placebo.
Beneficiul PFS a fost evident, cu un impact puternic asupra tuturor sub-grupurilor de pacienţi, fiind confirmat printr-o evaluare independentă.
S-a înregistrat o rată semnificativ mărită de control a bolii sau de reducere în dimensiuni a tumorii, în cazul pacienţilor care au luat afatinib (rata de control a bolii: 58%), spre deosebire de cei care au luat placebo (rata de control a bolii: 18%), rezultat confirmat de o evaluare independentă.
Afatinib a îmbunătăţit semnificativ simptomele legate de cancerul pulmonar: tuse, dispnee (respiraţie tăiată) şi durere, şi a prelungit în mod semnificativ perioada până la înrăutățirea simptomelor: deteriorarea tusei, a aspectelor individuale legate de dispnee şi a durerilor de piept.
Nu au existat rezultate noi sau neprevăzute în ceea ce priveşte profilul de siguranţă; principalele efecte secundare au fost diareea şi manifestările cutanate de tipul rash.
Rezultatele LUX-Lung 1 pe o populaţie specială de pacienţi, la care cancerul prezintă probabil o incidență mărită a mutaţiilor EGFR, au contribuit substanţial la mai buna înțelegere a biologiei acestor tumori. Concluziile studiului vor fi relevante pentru derularea de studii clinice ulterioare, care vor evalua în continuare subgrupuri de pacienţi şi stadiul mutaţiilor lor.
Cancerul pulmonar este cea mai frecventă și letală formă de cancer la nivel mondial. Anual se înregistrează 1,6 milioane de cazuri noi și 1,4 milioane de decese4 din cauza cancerului pulmonar. Cancerul pulmonar rămâne un domeniu cu un grad crescut de nevoi de tratament nesatisfăcute, în special în stadiile sale avansate, când este deosebit de agresiv, iar pacienţii au opţiuni de tratament limitate. În prezent, nu există o terapie aprobată destinată pacienţilor cu cancer pumonar în stadiu avansat care au progresat după chimioterapie şi tratament cu alți EGFR TKI.
„În practica clinică este foate important ca pacienţii să prezinte îmbunătăţiri în cazul simptomelor legate de cancerul pulmonar, cum ar fi tusea, dispneea și durerea,” a comentat Dr. Vera Hirsh, investigator al studiului și Preşedinte al Comitetului pentru Cancer Pulmonar la McGill University, Canada. „Mai mult, perioada de timp până la deteriorare, adică perioada de timp până ca simptomele să se înrăutăţească, a fost extinsă semnificativ în cazul unor simptome în studiul LUX-Lung 1.”
Este pentru prima dată când un compus a demonstrat în cadrul unui studiu controlat o îmbunătăţire clinică semnificativă a PFS la pacienţii cu NSCLC cărora le-a fost administrat un EGFR TKI din prima generaţie. Rezultatele LUX-Lung 1 la o populaţie specială de pacienţi, ale căror tumori probabil au o incidenţă mare a mutaţiilor EGFR, au contribuit substanţial la o înţelegere mai bună a biologiei acestor tumori. Concluziile studiului vor fi relevante pentru studiile clinice ulterioare, care vor evalua în continuare stadiul mutaţiilor la diferite subgrupuri de pacienți.
Rezultate încurajatoare au fost prezentate, de asemenea, și pentru LUX-Lung 2, un studiu de fază II care a inclus pacienţi cu NSCLC avansat și mutaţii EGFR. Aceste rezultate arată că folosirea afatinib a condus la o rată ridicată de reducere a mărimii tumorii (rată generală de răspuns de 61%) precum şi la creșterea timpului până la progresia bolii de peste un an (PFS de 14 luni) 2. Aceste rezultate ajută la sublinierea beneficiului potenţial al afatinib ca tratament de primă intenție sau în linia a doua de tratament, în cazul pacienţilor cu mutaţii EGFR. Două studii de fază III, LUX-Lung 3 şi Lux-Lung 6, sunt în prezent în curs de desfăşurare pentru a evalua în continuare afatinib ca tratament de primă linie la acest grup de pacienţi.
„Ambele studii recente demonstrează promisiunea afanitib ca opţiune de tratament de generaţie următoare în cazul pacienţilor NSCLC în diferite scheme terapeutice”, declară Prof. Klaus Dugi, Senior Vice President Medicină la Boehringer Ingelheim. „Suntem convinsi că afanitib ar putea oferi un beneficiu pacienţilor cu NSCLC şi vom rămâne pe deplin angajaţi în dezvoltarea sa în cancerul pulmonar şi în alte tipuri de tumori solide.”

Programul de studiu clinic al afatinib: Programul de studiu LUX
Programul de studiu LUX este un program complex și comprehensiv, care cuprinde mai mult de 10 studii efectuate la nivel global, investigând afatinib într-o varietate de tipuri de tumori solide, inclusiv NSCLC, cancer de sân, de cap şi de gât.
LUX-Lung 1 este un studiu de fază III care investighează afatinib alături de cel mai bun tratament de întreținere (BSC) comparativ cu placebo plus BSC la pacienţii NSCLC care au fost supuşi în prealabil chimioterapiei şi ulterior la TKI EGFR de primă generaţie - erlotinib sau gefitinib.
LUX-Lung 2 este un studiu de fază II care evaluează afatibin în cazul pacienţilor NSCLC cu mutaţii EGFR, fie netratați anterior cu chimioterapie, fie după linia întâi de chimioterapie.
În alte două studii globale de fază III în curs de desfăşurare, LUX-Lung 3 şi LUX-Lung 6, eficacitatea şi profilul de siguranţă al afatinib sunt comparate cu chimioterapia standard în cazul tratamentului de primă linie al pacienţilor cu NSCLC cu mutaţii EGFR din diferite regiuni geografice.
Un alt studiu, LUX-Lung 5, este un studiu global de fază III ce include categorii de pacienţi trataţi în prealabil cu erlotinib sau gefitinib. Acesta este primul studiu randomizat de fază III care investighează dacă pacienţii care beneficiază iniţial doar de tratamentul cu afanitib pot avea beneficii suplimentare și după progresia bolii, prin combinarea cu chimioterapia jogos casino online.

Alte indicaţii
În plus, Boehringer Ingelheim a început recent un studiu clinic de fază III care evaluează afanitib în cancerul mamar avansat (LUX-Breast 1). Afanitib este, de asemenea, investigat în cazul cancerului la cap şi la gât, glioblastomului și al cancerului colorectal.

Afatinib & BIBF 1120*: cele două molecule lider din portofoliul de oncologie investigaţională a Boehringer Ingelheim
În afară de afatinib, portolfoliul oncologic aflat în fază avansată de cercetare al Boehringer Ingelheim include BIBF 1120, de asemenea în faza III de dezvoltare în două indicaţii diferite, NSCLC avansat și cancer ovarian.
BIBF 1120 este un inhibitor triplu de angiokinază care acţionează simultan asupra a trei factori de creştere: receptorul factorului de creştere endotelial vascular (VEGFR), receptorul factorului de creştere derivat din trombocite (PDGFR) şi receptorul factorului de creştere al fibroblastelor (FGFR) – toate cu un rol esențial în formarea vaselor de sânge, care alimentează tumorile cu nutrienţii și oxigenul necesare pentru evoluţia cancerului Bonus Fara Depunere

Note pentru editori

Despre cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar este cel mai răspândit tip de cancer la nivel mondial şi cauzează decesul a mai multe persoane decât oricare alt tip. În anul 2008, aproximativ 1,61 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar au fost diagnosticate în lume, iar 1,38 milioane de persoane au decedat din cauza acestei boli. 4
Despre cancerul la sân
Peste un milion şi jumătate de cazuri de cancer la sân sunt diagnosticate anual5. Este principala cauză de deces în rândul femeilor la nivel mondial, rezultând în mai mult de 500.000 de decese pe an2. Cancerul mamar reprezintă aproximativ o treime din totalul afecțiunilor oncologice diagnosticate la femei, ceea ce îl plasează drept cel mai frecvent diagnosticat tip de tumoare la femei6.
Despre cancerul la cap şi gât
Cancerul la cap şi gât poate apărea în peste 30 de locuri diferite, în orice ţesut sau organ din cap şi gât7, fiind al şaselea cel mai răspândit tip de cancer la nivel global8. Majoritatea cazurilor de cancer la cap şi gât prezintă histologie celulară scuamoasă9, dintre care 90% prezintă EGFR într-o incidență crescută10, cu rol critic în creşterea tumorală11.
Despre cancerul ovarian
Aproximativ 204.000 de cazuri noi de cancer ovarian sunt diagnosticate în fiecare an în rândul femeilor la nivel mondial, cu o rată estimată a deceselor de 125.000 în fiecare an12. Una dintre cele mai mari provocări în gestionarea cancerului ovarian este faptul că majoritatea cazurilor nu sunt depistate în stadiu incipient12 (când vindecarea definitivă este posibilă prin intervenţie chirurgicală) deoarece tumora cauzează de obicei doar simptome non-specifice, atribuite de obicei unor cauze non-grave.

Despre Boehringer Ingelheim în oncologie
Axându-se pe expertiza ştiinţifică şi excelenţa dobândite în domeniul medicinei pulmonare şi cardiovasculare, al bolilor metabolice, neurologiei, virologiei şi imunologiei, Boehringer Ingelheim a început un proiect de cercetare major pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare împotriva cancerului. Aflându-se în strânsă colaborare cu comunitatea ştiinţifică internaţională şi cu mai multe centre oncologice de referinţă la nivel mondial, Boehringer Ingelheim se dedică descoperirii şi dezvoltării de noi tratamente oncologice. Acest angajament este întărit prin folosirea inovaţiilor ştiinţifice în vederea dezvoltării de terapii țintite, adresate unor nevoi medicale nesatisfăcute, precum diferite tumori solide şi cancere hematologice.
Principalul obiect de cercetare îl constituie compuşii din trei arii terapeutice: inhibarea angiogenezei, inhibarea transducţiei semnalului şi inhibarea kinazelor implicate în ciclul celular. Afatinib este în faza III de dezvoltare clinică în NSCLC. În plus, Boehringer Ingelheim derulează programul de studii clinice de fază III LUME-Lung, care investighează impactul compusului BIBF 1120 în combinaţie cu tratamentele standard chimioterapice de linie a doua pentru pacienţii cu NSCLC avansat. Pe segmentul inhibării kinazelor implicate în ciclul celular, Boehringer Ingelheim dezvoltă inhibitori ai kinazei 1 „polo-like” (Plk-1), o proteină implicată în procesul de diviziune celulară. Aceste molecule se află în stadiul iniţial al dezvoltării clinice.
Despre Boehringer Ingelheim
Grupul Boehringer Ingelheim face parte din primele 20 de companii farmaceutice la nivel global. Cu sediul central în Ingelheim, Germania, compania operează global cu 142 de companii afiliate în 50 de ţări, având 41.500 de angajaţi. De la înfiinţarea sa, în anul 1885, compania de familie a fost dedicată cercetării, dezvoltării, producerii şi distribuirii de produse valoroase la nivel terapeutic pentru medicina umană şi veterinară.
În anul 2009, Boehringer Ingelheim a înregistrat vânzări nete în valoare de 12,7 miliarde de euro, investind 21% din vânzările sale nete pe cel mai mare segment de activitate al companiei, medicamentele cu prescripţie, în cercetare şi dezvoltare.
Atenție
Acest comunicat este emis de sediul central Boehringer Ingelheim din Germania. Vă rugăm să ţineţi cont că pot exista diferenţe între ţări în ceea ce priveşte informaţii medicale specifice, inclusiv utilizări autorizate. Vă rugăm să ţineți cont de acest lucru atunci când vă referiţi la informaţii din acest document. Acest comunicat de presă nu poate fi distribut în SUA.
Corporate / Global Media Contact
Julia Meyer-Kleinmann
Head Science & Technology Communications
Boehringer Ingelheim GmbH
Tel: +49 6132 77 8271
Email: [email protected]

Referinţe:
1.Miller et al. Phase IIb/III double-blind randomized trial of BIBW 2992, an irreversible inhibitor of EGFR/HER1 and HER2 + best supportive care (BSC) versus placebo + BSC in patients with NSCLC failing 1–2 lines of chemotherapy and erlotinib or gefitinib (LUX-Lung 1). Oral presentation at The European Society of Medical Oncology (ESMO) annual meeting, Milan, October 2010. Abstract ID: LBA1
2.Yang et al. A Phase II study of BIBW 2992 in patients with adenocarcinoma of the lung and activating EGFR/HER1 mutations (LUX-Lung 2). Poster presentation at The 35th European Society of Medical Oncology (ESMO) annual meeting, Milan, October 2010. Abstract ID: 367PD
3.Seiwert et al. Updated results of a randomized, open-label Phase II study exploring BIBW 2992 versus cetuximab in patients with platinum-refractory metastatic/recurrent head and neck cancer (SCCHN). Oral presentation at the 35th European Society of Medical Oncology (ESMO) Annual Meeting, Milan, October 2010. Abstract ID: 1010PD.
4.Cancer Research UK. CancerStats Key Facts on Lung Cancer and Smoking. Available at http://info.cancerresearchuk.org/cancerstats/types/lung/. Last accessed 30 September 2010.
5.WHO Cancer Factsheet N°297 – updated February 2009. [Online] Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs297/en/
6.Breast Cancer Campaign. Breast Cancer: The Facts. [Online] Available at: http://www.breastcancercampaign.org/breastcancer/breast_cancer_facts/
7.MacMillan Cancer Support. http://www.macmillan.org.uk/Cancerinformation/Cancertypes/Headneck/About.... Last accessed 7 May 2010
8.Hunter KD et al. Profiling early head and neck cancer. Nat Rev Cancer. 2005 Feb; 5 (2): 127-35
9.Viviana P. Lutzky. Biomarkers for Cancers of the Head and Neck. Clinical Medicine: Ear, Nose and Throat 2008:1
10.Grandis, J.R. and Tweardy, D.J. Elevated levels of transforming growth factor alpha and epidermal growth factor receptor messenger RNA are early markers of carcinogenesis in head and neck cancer. Cancer Res., 1993. 53:3579–84.
11.Normanno N et al. The ErbB receptors and their ligands in cancer: an overview. Current Drug Targets.2005. May;6(3):243-47.
12.Boyle P. et al. World Cancer Report 2008. International Agency for Research on Cancer.

*Afatinib (BIBW 2992) şi BIBF 1120 sunt compuşi investigaţionali, siguranţa şi eficacitatea lor nu au fost încă stabilite pe deplin.

You are missing some Flash content that should appear here! Perhaps your browser cannot display it, or maybe it did not initialise correctly.
Sunteti de acord cu modificarea examenului de rezidentiat propusa de ministrul Sanatatii?
Da
40%
Nu
60%
Total voturi: 5